Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Γιορτινή κουλούρα


Στην βουλγαρική κουζίνα η κουλούρα είναι ένα είδος γιορτινό ψωμί με γεύση τσουρεκιού, φτιάχνεται σε γάμους, βαφτίσια και για το έθιμο της περπατόπιτας. (http://anastasia-fotis.blogspot.gr/2011/03/blog-post_24.html). 
Στην Ελλάδα αυτό το είδος ψωμιού συνηθίζουν να φτιάχνουν στην Δυτική Μακεδονία όπου το ονομάζουν πογάτσα.



ΥΛΙΚΑ:
300 μλ. γάλα
½ κύβο φρέσκια μαγιά
3 αυγά + 1 ασπράδι (κρατάμε τον κρόκο του για την επάλειψη )
4 κ.σ ζάχαρη
1 κουτ.γλ. αλάτι
50 γρ. βούτυρο λειωμένο
Αλεύρι (γύρο στα 700 γρ.)
Ταψί με διάμετρο 30 εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα μαζί με την ζάχαρη και 1 φλ.του καφέ αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει.
Αναμειγνύουμε τα αυγά μαζί με το βούτυρο και το αλάτι. Προσθέτουμε την μαγιά με το γάλα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας με κουτάλι και έπειτα με αναδευτήρες για ζύμη με του μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μαλακό ζυμάρι.
Αλείφουμε ένα μπολ με λάδι και μεταφέρουμε το ζυμαράκι εκεί, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Ανοίγουμε φύλλο με πάχος 1εκ. Κόβουμε 22 μακρόστενα τρίγωνα και τυλίγουμε χαλαρά σε κρουασάν και τοποθετούμε περιμετρικά στο ταψί. Κόβουμε 7 λουρίδες με φάρδος 3 εκ. και τοποθετούμε κυκλικά στο κέντρο.
Στολίζουμε με 12 ανθάκια και 12 φιλλαράκια και αλείφουμε την πογάτσα με κρόκο αραιωμένο με 2 κ.σ νερό.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά και ψήνουμε για 30 λεπτά σε 200C χωρίς αέρα με αντίσταση πάνω-κάτω και αλλά 10 λεπτά με αντίσταση κάτω.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΥΜΙΔΙΑ:
1 φλιτζάνι αλεύρι
3 κ.γλ. ζάχαρη
3 κ.γλ. λάδι
3 κ.σ. νερό.
Σχηματίζουμε ζυμάρι με πυκνότητα πλαστελίνη, αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 15 λεπτά, ανοίγουμε λεπτό φύλο και κόβουμε διάφορα σχήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...