12-08-2011
Για την γιορτή της πίτας στο χωριό Νερόμυλο έμαθα σε μια τυχαία συζήτηση κατά την επίσκεψή μου στην γιορτή της κολοκυθόπιτας στην Πελεκανάδα. Μιας και λατρεύω της πίτες είχα περιέργεια τι καλά πράγματα θα φτιάξουν οι γυναίκες από το Σύλλογο στο Νερόμυλο και ανυπομονούσα να περάσουν οι μέρες.
Το δημοτικό διαμέρισμα Νερόμυλος βρίσκεται 28 km βορειοδυτικά της Καλαμάτας και ανήκει στο δήμο Πεταλιδίου, νομού Μεσσηνίας με πληθυσμό περίπου 377 κατοίκους.
Πηγαίνοντας προς Πύλο, έχω περάσει πολλές φορές από το χωριό, όμως δεν έτυχε να γνωρίζω κόσμο από εκεί και έτσι όπως διαπίστωσα αργότερα οι άνθρωποι αποδείχτηκαν, ότι ήταν εξαιρετικά καλοπροαίρετοι και φιλόξενοι.
Βρήκα εύκολα το σχολείο και ήμουν από τους πρώτους επισκέπτες. Ο Σύλλογος των γυναικών είχε στήσει μπαζάρ στο προαύλιο με δικά τους προϊόντα. Δεν φανταζόμουν, ότι οι γυναίκες ήταν τόσο δραστήριες και παρήγαγαν τόση μεγάλη ποικιλία: δίπλες, κουραμπιέδες, χυλοπίτες, τραχανά, γλυκό του κουταλιού, αρωματικά βότανα, κρασί και σαπούνι από ελαιόλαδο.
Δίπλες |
Κουραμπιέδες |
Ποτό με ροδάκινο |
Γλυκά του κουταλιού |
Χαμομήλι |
Τραχανάς |
Χυλοπίτες |
Χωριάτικο σαπούνι και διάφορα κρασιά |
Χωριάτικο σαπούνι και διάφορα κρασιά |
Μετά από λίγη ώρα το μπαζάρ άνοιξε και οι επισκέπτες έκαναν ουρά για να ψωνίσουν. Μέσα σε 20 λεπτά όλα ξεπουλήθηκαν!
Οι άνδρες προτιμούσαν το κρασί, φαίνεται πως γνώριζαν την ποιότητα. Οι γυναίκες ως νοικοκυρές έπαιρναν απ’ όλα.
Φωτογραφίες από το μπαζάρ
Τα προϊόντα ήταν τόσο ελκυστικά που δεν μπόρεσα να αντισταθώ και αγόρασα ένα δίσκο με δίπλες. Οι δίπλες, εδώ στην Μεσσηνία είναι παραδοσιακό κέρασμα για γάμους, βάπτιση, ονομαστική γιορτή και γενέθλια. Τον δίσκος με τις δίπλες ονομάζουν ακόμα «τούρτα του γάμου». Το σχήμα της δίπλας συμβολίζει την ευτυχία και την αφθονία. Πρέπει να σας πω, ότι αυτές οι δίπλες ήταν οι νοστιμότατες, που έχω φάει ως τώρα! Τραγανές, μελωμένες με αρωματικό μέλι, γενναιόδωρα πασπαλισμένα με τριμμένα καρύδια, έλιωναν στο στόμα… κάτι φανταστικό!
Δίπλες (диплес) |
Μεταξύ όλων των εκθεμάτων, μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το ψυγείο της εποχής, το οποίο λειτουργούσε με κομμάτι πάγο στο επάνω μέρος, ενώ στο ράφι από κάτω έβαζαν τα τρόφιμα.
Ψυγείο της εποχής |
Υπήρχε και ένας αργαλειός, εργαλεία για την επεξεργασία του μαλλιού, ένα καζάνι όπου έβραζαν το σαπούνι, σκαφίδα, πινακωτή, παραδοσιακές στολές και εσώρουχα της εποχής, σεντούκι με προικιά και πολλά άλλα που θα δείτε σε φωτογραφίες.
Η κα. Ντίνα χάρηκε ιδιαίτερα όταν της είπα, ότι έχω έρθει στη γιορτή, αποκλειστικά για να γράψω αφιέρωμα για την γιορτή στο μπλογκ. Αυτή την φορά δεν είχα ανταγωνισμό από άλλους ρεπόρτερ των τοπικών ΜΜΕ.
Γνωρίστηκα με όλες τις γυναίκες του συλλόγου και με την πρόεδρο τους την κα. Σταυρούλα Πουλή. Με συμπάθησαν πάρα πολύ και με ρωτούσαν συνεχεία αν θα μείνω για να παρακολουθήσω την επίδειξη της πίτας. Μου εξήγησαν πως θα φτιάξουν κεντητή πίτα. Θέλει και ερώτηση?!...
Γρήγορα η αυλή του σχολείου γέμισε με επισκέπτες, η ορχήστρα άρχισε να ετοιμάζεται και ο κόσμος στήθηκε στην ουρά για γουρνοπούλα.
Αργότερα άρχισε η επίδειξη της πίτας. Αυτή η παραδοσιακή πίτα φτιάχνεται σε γιορτές όπως γάμους και βάπτιση. Ζυμώνεται με αλεύρι, μαγιά και νερό. Χρειάζεται φαντασία, επιδεξιότητα και υπομονή για να φτιαχτούν τα κεντίδια, τα οποία είναι ολόκληρες συνθέσεις από λεπτομέρειες. Θέλω να σημειώσω ότι οι γυναίκες με τόσο ευχαρίστηση και υπομονή πόζαραν στο φακό που με συγκίνησαν!
Έναρξη της βραδιάς έκανε η κα. Πουλή, πρόεδρος του Συλλόγου και μετά έδωσε το λόγο στην βουλευτή κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, στον κ. Γιώργο Στραβολαίμη, αντιδήμαρχος Πεταλιδιού και τον κ. Δημήτρη Δημητρόπουλο, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Νερομύλου.
Ο ουρανός έλαμψε από πυροτεχνήματα σε πανέμορφα σχήματα και χρώματα.
Την βραδιά συνέχισαν οι αγαπημένες μου θείες, τραγούδησαν μερικά παραδοσιακά τραγούδια και χόρεψαν δημοτικούς χορούς. Οι γιορτή συνεχίστηκε με χορό και γλέντι ως αργά το βράδυ.
Οι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους αυτού του χωριού είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Οι νέοι έχουν εγκατασταθεί στις πόλεις και λίγοι από αυτούς μένουν στο χωριό. Στις γιορτές όμως το χωριό γεμίζει με ανθρώπου, που με χαρά επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια. Για να επικοινωνούν μεταξύ τους έχουν φτιάξει σελίδα στο Facebook Neromilos Messinias , όπου ανταλλάσουν νέα σχετικά με το χωριό.
Το σχολειό εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί και χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο. Από μια γυναίκα του συλλόγου έμαθα πως το σχολείο έχει κλείσει στα τέλη του 80. Το 1961, όταν πρωτοήρθε ως νύφη στο χωριό, το σχολείο είχε 90 μαθητές. Οι άνθρωποι δούλευαν στα χωράφια, έσπερναν σιτάρι, θέριζαν με δρεπάνι (με το χέρι). Θέριζαν περισσότερο οι γυναίκες, όλες μαζί, και μάζευαν το σιτάρι με αλληλοβοήθεια. Συντηρούσανε χωράφια με σταφίδες, ελιές, σύκα και μεγάλωναν από 3-4 παιδιά. Είχαν καλές σοδιές και η τιμή των γεωργικών προϊόντων επέτρεπε να ζουν με άνεση.
Παλαιά το χωριό λεγόταν ΜΙΣΧΑ, έπειτα μετονομάστηκε σε Νερόμυλος, πιθανών για το νερόμυλο, που υπήρχε κάποτε στο ποτάμι.
Θέλω να σας πω, ότι αισθάνομαι εξαιρετικά χαρούμενη που είχα την δυνατότητα να βρεθώ σ ‘αυτή την εκδήλωση. Η γιορτή ήταν υπέροχη, οι άνθρωποι ήταν καλοπροαίρετοι και πολύ φιλόξενοι, ενώ οι γυναίκες του Συλλόγου έμειναν στην καρδιά μου. Ήταν τόσο γλυκές, επιδέξιες και δραστήριες!.
Έχουν εκδώσει και ένα βιβλιο «Σύλλογος γυναικών Νερομύλου, Παραδοσιακές συνταγές, Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» Νερόμυλος 2007.
Τους εύχομαι να είναι γερές και δυνατές για να απολαμβάνει ο κόσμος της νόστιμες δίπλες τους και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα του Συλλόγου!
Φωτογραφίες της βραδιάς:
1 μέρος / Το μπαζάρ με τοπικά προϊόντα του Συλλόγου
2 μέρος / Η λαογραφική έκθεση
3 μέρος / Η βραδιά της γιορτής